Jak se navrhuje krmítko nebo nádoba na bioodpad? Výrobce zahradnického náčiní Plastia získala ceny za design

4 min.

Jak se navrhuje krmítko nebo nádoba na bioodpad? Výrobce zahradnického náčiní Plastia získala ceny za design

Společnost Plastia vyrábí ve svém závodě v Novém Veselí ročně okolo šesti milionů nádob na pěstování rostlin, kompostování bioodpadu v domácnostech a dalších plastových výrobků. Léta spolupracuje s designéry, na podobě ptačích krmítek se domlouvala s ornitology, uvedla spolumajitelka Lenka Novotná.

Čtyři výrobky české rodinné firmy už byly oceněné v mezinárodní soutěži Red Dot Design Award. Letošní ceny dostaly dvě nádoby na bioodpad, jež navrhli designéři ze studia WRKS. Jedna nádoba je na sběr bioodpadu v kuchyni, druhá pro kompostování v záhonu.

"U nás se to někdy zaměňuje, že design je jen estetika, ale design je vlastně celý způsob, jak ten produkt navrhnete. To znamená jeho užitné a estetické vlastnosti i recyklovatelnost."


Lenka Novotná, jednatelka společnosti Plastia s.r.o.

Za dvě ptačí krmítka dostali jejich autoři národní cenu za studentský design. Krmítko vyrobené podle požadavků ornitologů připomíná nafouknutý pouťový balonek. Do šikmého vletového otvoru se dostane jen jeden menší pták. Cílem je, aby se tam moc dlouho nezdržoval. Snižuje se tak riziko šíření chorob mezi ptactvem a do krmítka se nedostanou holubi a predátoři, uvedla Novotná.

.

Krmítko Berry vzniklo ve spolupráci s Markétou Vápeníkovou. Získalo ocenění za excelentní studentský design v Národní ceně za studentský design 2024.

První kompostér firmy Plastia vznikl ve spolupráci s designérem Jiřím Pelclem. "Z té vysoce funkční věci, která se schovávala do garáže a do sklepa, jsme udělali věc, kterou si lidé dávají do obýváku."


Lenka Novotná, jednatelka společnosti Plastia s.r.o.

Podnikatelé se inspirují trendy v zahraničí. Impulz pro výrobu samozavlažovacích květináčů a truhlíků byl podle Novotné z Ameriky. "Věděli jsme, že to tam funguje," řekla. Teď se tyto nádoby podílejí na ročním obratu podniku 45 procenty.

"Vyhledáváme růstové příležitosti, kde ještě konkurence nezareagovala tak rychle nebo to nepovažuje za záležitost, kterou by se stálo za to zabývat. Což je příběh našeho kompostéru," uvedla.

Kompostéry začala firma vyvíjet v roce 2013, inspirovala ji spolupráce s provozovateli komunitních zahrad v Praze. Pro kompostování používali dřevěné nádoby, které hnily a rozpadaly se.

Firma teď dodává nádoby, v nichž se odpad rozkládá i pomocí kalifornských žížal či přidáním bakterií a kvasinek. Nejnovější oceněný typ s propustnou spodní částí se zahloubí přímo do půdy k rostlinám.

Výrobky Plastia podle Novotné pokrývají hospodaření v domácnosti - ze zbytků zeleniny a ovoce si může vyrobit kompost, který využije při pěstování. Od loňska výrobce u vybraných produktů používá místo chemického pigmentu barvivo z kávové sedliny. Letos spustil pilotní projekt na recyklaci květináčů, zapojily se do něj obchody na Moravě.

Plastia je na trhu tři desetiletí, vedou ji manželé Lenka a Stanislav Novotní. Za hranicemi prodává 70 procent produkce, kromě evropských zemí ji posílá například do Austrálie a USA. Za poslední hospodářský rok, který skončí tento měsíc, čeká firma obrat okolo 140 milionů korun, meziročně bude vyšší o 20 milionů. Export se zvyšuje například do skandinávských zemí.

Zdroj: ČTK

Další články

Inovace mi otevírají dveře u zákazníků

Obchodní ředitel s více než třicetiletou zkušeností v mezinárodním prodeji dnes úspěšně vede exportní aktivity firmy Plastia, která své inovativní produkty z Vysočiny dodává do více než 56 zemí světa. Sází na kombinaci trpělivosti, intuice a práce s novými technologiemi, přičemž za největší odměnu považuje moment, kdy vidí české výrobky sloužit lidem po celém světě.

Opravdové vedení začíná, když přestanete řídit a začnete chápat

Vedoucí lisovny, který je ve firmě už od roku 1999, s úsměvem říká, že v Plastii pracuje celé 21. století. Za sebou má pestré pracovní zkušenosti – od softwarové firmy přes reklamku až po dětský domov, kde se naučil skvěle jednat s lidmi. Právě komunikaci a empatii považuje za základ dobrého vedení týmu.